stenfjor

Members
  • Content count

    26
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About stenfjor

  • Rank
    Newbie

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    @olsen370 @galacticair @jarcher Finally I made some improvements!!. I disconnected the Multi and connected the analog wind instrument . Then I managed to connected the FDX Racesoftware and witness that the wind and heading was shown wind heading and wind speed . After that I tried to connect the multi in daisy chain . I Finally got the Presskey . But it return with an error 02 and error 03 . The racesoftware and the analog wind was working when the multi failed !. What do you think can be done with the Multi to get it working !? .
  2. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    @olsen370 thank you . For the drawing . I decided to bring home the server and the transducer for more troubleshooting . In this system the wind transducer is connected to server together with the Multi Instrument nothing else. The transducer is connected to the colour code with terminal connectors. Since the Nexus plug on the Garmin to Nexus was cutted. (I have order a new cable from Garmin) . I have checked with multi meter that there are connection between the cable ends. When I got power on it is on for some minutes then it goes to error code 2 or 3 . I Have tried to press C on startup / boot sequence - no respons . it goes directly into the menu . without the display "Press Key ". I tried to connect the R232- USB - and it connected with the racing software on com3 . Calibration and configure menu was not enabled. @jarcher do you have any tips for the factory reset when C is not working- or if possible to control this from my pc . ?
  3. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    Im sorry about the confusion . I´m suffering for being an amature with lack of understanding about the system . Im trying to learn of your post and I have gained much more knowledge. I must admit that the last post I have been confused and tired of not solving the issue . Jarcher thank you very much for the patience and help on responding and the rest of you . I will assume that the wind transducer is working and go trough the wiring again and reset the Multi by pressing C. Taking step by step . Keep you posted.
  4. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    I manage to get down the adapter yes it was essential to connect it to Server . old style ? not sure . It was twisted . I cut of the nexus end to eliminate the possibility for errors . Thanks' for the confirmation on the network setting . Next step : How about testing the wind transducer actually is working . - Can I connect green and shield and use multimeter with oscilloscope to check pulse on yellow and white ?
  5. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    This morning I was pretty confident in solving the Wind Tranceducer issue that I have! Turned out that the Garmin To Nexus cable was twisted. Yellow was shield and shield was Yellow. Green and White was the only correct ones After correction the connection with pin with terminal block I tested connection trough Garmin to Nexus Adapter and got "beeps" for the 3 conductors and the shield. I further connected the cable directly to Network - 5-6-7-8 .Instrument was setup to 76 OFF. No Result :-( In frustration I cut the Nexus connection side of the Garmin plug and connected the correct colours trough the terminal block and further to Network . Neither a result. (Beep with multimeter was tested okay) * Can anyone confirm that the Garmin Gwind Transducer shall be connected to port 5-6-7-8 (Network) and Multi instrument to be set to 76 OFF. Last resort is to some way test the Garmin Gwind transducer is actually working . I have no clue if that only can be tested on another Garmin / Nexus system or that you acutely can measure it with Multimeter ? .
  6. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    Tried to make it work today . Unfortunately with out a positive outcome . I would check more if I have any bad connection . my setup Wind Transducer is connected to network pin 4 - 5 - 6 - 7 . with the instruments. 76 OFF Keep you posted.
  7. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    Briliant ! I will look for a new adapter cable . Meantime I will check that the Gwind tranceducer works . Very much appreciated for all help
  8. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    I now realize that I forgot to bring down the adapter cable from nexus to garmin together with the trancducer yesterday . But Is it possible to connect 4 cables to the Garmin she connector in order to test it with nexus server or Do I need the adapter ?
  9. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    thank you for good explanation jarcher ! Is this the pin setup for Garmin connection (N-WIND) ? - . I need to identify the pin in order to hook them up to the server https://www.gotthardt-yacht.de/_Resources/Persistent/fac764be1a1f9c4217e58f3f823a9666c8197cb8/Windmess_Geber_Steckerbelegung.pdf
  10. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    Good . Yes I will try to find something that you recommend and see if the transducer will work on the server before I go up again . C76 would be ON . then and then it would be connected to the same network port as the instrument on the left side 5-6-7-8 . By the way could it be beneficial to have the Garmin GN10 box for anything ? - I have chartplotter with GPS prepared for NMEA 2000 . or can I obtain the same thing connecting the Chartplotter Lawrence Global 8600. directly to in and out put on the server. since the Nexus server can read NMEA 2000.
  11. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    Finally . Managed to get hold on a lift this evening. I took down the transducer for closer look . Is this the G-Wind type right. It have then been wrongly connected to the server . In the top it was converter connection to 3 conductor + shield . I looked like a poor connection . I will try to make connection to the server before I connected it to the top again. I dont know how I can do that in a smart way when I don´t have the converter is it possible to improvise .
  12. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    This monday I have rented forklift to examine the mast top. Hope to reveal the problem then ! . Thank you for all feedback . Keep you posted.
  13. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    yes the next step would definitely be to examine the wind tranceduce. Hope to get this done by next week thank for your kind support !
  14. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    I tried any possible connections but it either there was no light or at one combination I got one solid Blink . Shifting back to the original setup gave blinking diode . Seems like the best setup.. But no data. Compass transducer was also connected and gave input to wind . Possible that it then can be the cable or MHU - Mast head unit !?
  15. stenfjor

    Nexus Nx2 Wind Issue .

    Out of curiosity I changed the white and yellow one on the wind tranceducer side. Turned on the wind instrument and the server was blinking (wind) but unfortunately no wind on display . It could be totally different setup that is correct. Looking forward to get any info on how it could be set if I have wrongly connected wind tranceducer